Fjernelse af visdomstand

Skal du have fjernet visdomstænder?

De sidste sæt af kindtænder kan man sagtens leve fint med, men hvis der ikke er plads til dem, eller de på anden måde er til for meget besvær, så kan det være nødvendigt at få dem opereret ud.

Det kan være meget individuelt, hvor kompliceret sådan en fjernelse af visdomstænder forløber, men du kan selvfølgelig blive 100 % smertedækket både under operationen og i perioden efter.

Hvorfor får vi visdomstænder?

Man kan jo undre sig over, hvorfor mennesket udvikler visdomstænder, hvis der oftest ikke er plads til dem i kæben.

Det skyldes, at urmennesket havde mere brug for de stærke kindtænder, men evolutionen har langsomt gjort kæben mindre, da vi lever helt anderledes nu.

Men vi har stadig visdomstænderne. Nogle får dem alle fire, andre får færre. Nogle lever fint med deres, andre gør ikke.

Hvornår er det nødvendigt med en fjernelse af visdomstænder?

Det kan blive aktuelt i forskellige situationer. Hvis dine visdomstænder for eksempel vokser sidelæns, så støder de ind i nabotanden, hvilket jo ikke er så hensigtsmæssigt.

Hvis der simpelthen ikke er plads til flere tænder i kæbeknoglen, kan det medføre kroniske smerter.

Der kan også opstå andre problematikker, der gør det nødvendigt med en fjernelse af visdomstænderne.

Hvordan foregår en fjernelse af en visdomstand?

Det kommer som sagt noget an på, hvordan denne visdomstand sidder i kæbeknoglen.

Hvis din visdomstand er fuldt frembrudt, så bliver den trukket ud, hvis den kun er delvist frembrudt, så kræver det et lille snit for at få den ud.

I forhold til selve operationens forløb er det nødvendigt med en samtale med din tandlæge for at få forklaret netop din operation.

Under alle omstændigheder foregår operationen under lokalbedøvelse, så du er helt smertedækket under hele forløbet.

Får jeg smerter efter fjernelsen af visdomstanden?

Der vil selvfølgelig være nogle komplikationer efter sådan en operation. Det kan ikke undgås, og det er helt naturligt.

I løbet af det første døgn vil du for eksempel kunne bløde fra hullet efter tanden.

Du skal undgå at ryge og at drikke varme drikke, og du skal være på flydende kost, indtil bedøvelsen er ude af kroppen. Dernæst kan du gå over til blød kost.

Dit underansigt vil typisk hæve op.

Der vil også være smerter forbundet med en fjernelse af visdomstænder, men disse tages der smertestillende medicin for, således at dit smerteniveau blive udholdeligt.

Du skal forvente, at der vil være en periode efter operationen, inden det hele er helt helet op. Der kan gå imellem et par uger til nogle måneder. Det afhænger af, hvor kompliceret en operation du har haft.

Kan der opstå bivirkninger?

Der er altid en vis risiko for bivirkninger efter en operation. Derfor bør du være ekstra opmærksom på, hvordan området reagerer efterfølgende.

Kontakt din tandlæge, hvis du oplever tiltagende smerter, føleforstyrrelser eller andre opståede symptomer, som du bliver urolig over.

Det kan være helt almindelige eftervirkninger, eller det kan være noget, der kræver behandling. Derfor er det vigtigt, at du mærker nøje efter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *