3 ting du kan gøre for at komme i gang med løb og fastholde den sunde vane

Som du sikkert allerede har erfaret, skal der meget mere end en løbstest i den lokale løbebutik, et par nye løbesko og et dyrt Garmin løbeur om håndledet, for at komme godt i gang med løb.

Selvom du bruger mange penge på dit udstyr så forpligter det sjældent nok til at fastholde dig i løbetræningen. Der skal mere motivation til. Mere forpligtelse til. Ellers risikerer du som mange andre danskere, at falde fra så snart det bliver bare en anelse surt.

Få en løbemakker

Du skal finde noget andet som forpligter mere end dit dyrt indkøbte løbeudstyr og en af de ting som forpligter mest, er når vi laver aftaler med andre mennesker.

Derfor er det en rigtig god idé at du får dig en løbemakker og at I laver en klar aftale med hinanden om hvilke dage og tidspunkter I træner på.

Når det så regner og er koldt, så vil du være langt bedre i stand til at bide i det sure æble og komme i løbeskoene. For du kan jo ikke tillade dig at sende din makker alene ud i det vejr.

Når du skal finde en løbemakker, er det vigtigt at du finder en som er på nogenlunde samme niveau som dig. Finder du en der er mere fit end dig, så kan du risikere at forcere din træning for hurtigt eller du kan komme til at opleve at du halser dig efter personen, og så bliver det altså surt. Finder du en der er mindre fit end dig, kan du måske komme til at mangle udfordring.

Lav langsigtede mål

Hvis du aldrig har løbet før, eller hvis det er meget længe siden, så skal du tage opstarten med ro. Opstarten kan for en uerfaren løber eller en løber som ikke er i form, sagtens være 1-2-3 måneder.

Her er det vigtigt at du ikke forcerer din træning for hurtigt. Selvom løb ikke har de samme pludselige bevægelser som eksempelvis fodbold, håndbold, badminton og tilsvarende sportsgrene, så kan du altså nemt få skader alligevel. Det kan sagtens være fiberskader og forstrækninger, selvom der oftest er tale om overbelastningsskader som f.eks. led skader, betændelsesskader i skinneben, lyskenskader og sågar også muskelskader.

Hvis du øger din træningsmængde for hurtigt, eller hvis du simpelthen lægger for hårdt ud, så har du større risiko for at få disse skader.

Er du helt ny løber så lad være med at have som mål at du skal kunne løbe 10 km inden for et par måneder. Brug den tid det tager at komme i god form.

Og selv når du kommer i god fysisk form, skal du stadig være opmærksom på skader. Det er her mange løbere begynder at tro, at alt kan lade sig gøre og de kan gå på vandet. Så øger de træningsmængden eller øger sværhedsgraden, f.eks. øger tempoet, og så er der igen risiko for skader.

Så uanset hvilken form du er i, så sørg for at sætte langsigtede mål.

Husk – talent skabes ikke over night.

Få et løbeprogram

I forlængelse af de langsigtede mål, er det være helt oplagt at få lavet et løbeprogram. Det kan du få lavet hos en personlig løbetræner eller du kan købe dem på nettet.

Et godt sted at finde løbeprogrammer er i Premium versionen af mobilapp’en Endomondo. Endomodo er udviklet til at holde styr på din træning. Med Endomondo’s gratis version kan bl.a. måle hvor længe du løber, dine tider og give dig en statistik og historik over din træning.

Men køber du deres Endomondo’s Premium version får du mulighed for at lave nogle ganske udmærkede løbeprogrammer. Premium versionen koster små 200 kroner om året, så selvom det er på abonnement, er det altså væsentligt billigere end det dyre løbeur du kan købe i sportsbutikken.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *